PROGRAM

Ero s' onog svijeta

Zamišljena je kao baletska tačka završnog dela opere "Ero s onoga svijeta" kompozitora Jakova Gotovca. Igra je tipična za predele jadranske obale gde pokreti igrača u stilizovanim nošnjama opisuju snagu i čvrstinu muškaraca ali i ženstvenost lepšeg pola.
Traje 8 min.

Bunjevačke igre

Igra ritmična, ponosna i živahna tipična je za severni deo Srbije i južne krajeve današnje Mađarske. Posebna je zbog raskošne svečane nošnje izrađene od lionske svile i kumaša i zvečki na čizmama muških igrača.
Traje 6 min.  

Vlaške igre

U ovoj igri zastupljeni su motivi istočne Srbije u kojoj žive Vlasi, stanovništvo koji veruje u postojanje duhova.Pošto su bili stočari naučili su da izvode razne čobanske veštine. Karakterističan korak je step, jako udaranje nogama o zemlju i šubare napravljene od duge ovčije vune.
Traje 5 min.

Igre iz Šumadije

Centralna Srbija, srce srpskih narodnih igara. Igra koja ima istorijsko značenje, raspevane igrače i žive korake. Nošnja je od neprocenjive vrednosti, naročito šiljkani ( opančići sa povijenim vrhom ), i košulje i pregače izvezene cvetnim motivima.
Traje 6 min.

Igre iz Zapadne Srbije

Najzastupljeniji oblik igre je polukrug sa istaknutim igračima na početku-kolovođa i na kraju-kec. Igra je puna prepleta, pocupkivanja, zapleta, promena ritma u jednom taktu.Trojanac, kao najpopularnija igra 20. veka na teritoriji Srbije, Kolubarac, Valjevska podvala, samo su deo ove dinamične koreografije.

Igre iz Mačve

Iako je vekovima bila poprište velikih bitki, najezdi raznih hordi i pljačkaša, Mačva je zadržala važno mesto na folklornoj mapi Zapadne Srbije. Kad god su dozvoljavale prilike, narod bi se okupljao i uz kolanje, tj, igranje u kolu uz pratnju pesme slavio dobre useve i pune obore. Narodna nošnja ukrašena veženim motivima i lepota igrača,uz korake Stara Mačvanka, Mala bašta, Sapčanka.. i pesme Kaži pravo šikaro zelena, Gde ćeš biti lepa Kejo.. daju pečat igri i potpuni smisao folklora u Srbiji.

Šopske igre

Veoma dinamična muška igra iz jugoistočne Srbije pomešana srpskim i bugarskim koracima uz stalne povike igrača : "kosi, kopaj, drž’ se zemljo šop te gazi".
Traje 2 min. 

Dalmatinska poskočica

Vesela i razigrana poskočica "Linđo" igra se u oblasti južnog Jadrana, u okolini Dubrovnika. Igru prati svirač na "ljerici", gudačkom instrumentu sličnom guslama i vikač, igrač koji za vreme igre uzvikuje šaljive zapovedi igračima.
Traje 5 min.

Glamočko nijemo kolo

Narodna igra Dinarskih Srba koja je prepoznatljiva jer se igra bez muzičke pratnje. Muškarci u toku igre ispituju izdržljivost devojaka, gde se od početne devojačke pesme i mirnih koraka u zajedničkom kolu prelazi u parovnu igru, karakterističnu po udarcima muških opanaka i sve jačeg zveketa dukata na ženskim kostimima.
Trajanje 7 min.

Makedonske igre

Koreografije bogate ritmovima, koloritnim nošnjama ukrašenim ornamentima i specifičnim igračkim elementima. Muške igre su prepoznatljive po virtuoznim pokretima soliste na tradicionalnom makedonskom instrumentu tapanu, a devojačke po prekrasnim pesmama.
Traje 12 min.

Ciganske igre

Igra suprotnosti između muškarca i žene, grubosti i sentimentalnosti, snage i nežnosti, igra strasti i ljubavi - to je nešto što u nama uvek budi sreću.Ovo je priča o zavođenju, ispunjena jakim emocijama, priča o povezanosti dvoje ljudi.
Тraje 4.5 min.

Vranjanska svita

Igra iz južne Srbije prepoznatljiva po orijentalnom stilu gde u prvom delu dominiraju zanosna devojačka i begovska gospodska igra, a u drugom brza i temperamentna čočečka igra sa spektakularanim završetkom ciganke na goču.
Traje 9 min. 

Pevačka grupa

Osim igre i muzike, naš narod je bogat i umećem pevanja. Oduvek su se i momci i devojke nadmetali pesmom, i zbog toga je "pevanje na glas" prepoznatljivo obeležje srpske tradicije.

Ansambl narodnih pesama

Srpske narodne igre su većim delom zasnovane na spoju koraka i muzike, i kao takve pokazuju deo narodnog izražavanja u oblasti folklora. Zato naše predstavljanje podrazumeva i raznovrsnost muzičkih numera.

Powered by Dubes & Ćole